Nyheter

Här har vi samlat våra senaste artiklar, pressmeddelanden och nyhetsbrev.

Tillbaka

MÖD: riktigt att lägga ned tillsynsärende avseende lovpliktiga åtgärder även om dessa avviker från beviljat bygglov

En länsstyrelses beslut om att återförvisa ett tillsynsärende till byggnadsnämnd har ändrats av Mark- och miljööverdomstolen efter fastighetsägarens överklagande. Byggnadsnämndens tidigare beslut om att avsluta tillsynsärendet utan åtgärd ansågs riktigt eftersom fastighetsägaren agerade utifrån gällande slutbesked.

Bakgrund

Byggnadsnämnden beviljade en fastighetsägare bygglov för bl.a. en tillbyggnad. Fastighetsägaren inkom med justeringar av byggnadskonstruktionen inför dels beslutet om startbesked, dels beslutet om slutbesked. Byggnadsnämnden fattade sedan beslut om start- och slutbesked i enlighet med fastighetsägarens justerade handlingar.

Innan slutbeskedet meddelades anmälde fastighetsägarens granne vissa av fastighetsägarens åtgärder till byggnadsnämnden, som inledde ett tillsynsärende. Frågan var om åtgärderna faller inom fastighetsägarens bygglov, särskilt eftersom befintlig byggnad hade rivits och konstruktionen i själva verket är en nybyggnad. Byggnadsnämnden avslutade tillsynsärendet utan åtgärd och länsstyrelsen återförvisade ärendet till byggnadsnämnden efter överklagande i två omgångar. Det senaste beslutet om återförvisning överklagades av fastighetsägaren till mark- och miljödomstolen och sedan till Mark- och miljööverdomstolen.

Rättsliga utgångspunkter och bedömningar

Bygglov krävs i regel för såväl en nybyggnad som tillbyggnad. Med nybyggnad avses uppförande av en ny byggnad och med tillbyggnad avses ändring av en befintlig byggnad som ökar byggnadens volym. För rivning av byggnad utanför detaljplanelagt område, som i detta fall, räcker det i regel med anmälan om åtgärden. Rivningen får dock inte påbörjas innan byggnadsnämnden har meddelat startbesked.

Det finns inte någon möjlighet att ändra bygglovsbeslut med stöd av plan- och bygglagen. I vissa fall kan dock mindre justeringar medges utan att en ny ansökan om bygglov behöver ges in och beviljas. Centralt i förevarande mål är byggnadsnämndens handläggning av fastighetsägarens justeringar av byggnadskonstruktionen samt om handläggningen påverkar fastighetsägarens rättsliga grund för vidtagna åtgärder. Skulle fastighetsägarens åtgärder vara förenliga med bl.a. plan- och bygglagen ska tillsynsärendet nämligen läggas ned.

Samtliga instanser är överens om att fastighetsägarens justeringar är allt för omfattande för att rymmas inom det beviljade bygglovet, varför start- och slutbeskeden inte borde ha innefattat dessa. Underinstanserna menar att tillsynsärendet därför ska återförvisas till byggnadsnämnden. Enligt Mark- och miljööverdomstolen ska dock fastighetsägaren kunna agera utifrån slutbeskedet trots avvikelser från det ursprungliga bygglovet. Slutbeskedet hade inte heller överklagats. Att konstruktionen felaktigt benämndes tillbyggnad i bygglovet respektive slutbeskedet ändrar inte den bedömningen. Underinstansernas beslut om att återförvisa tillsynsärendet till byggnadsnämnden för fortsatt handläggning ska därför ändras.

Kommentar

Byggnadsnämndens tillsyn ska ta sikte på en byggherres rättsliga grund för sina åtgärder. Den rättsliga grunden förändras inte i sig av byggnadsnämndens handläggning av en byggherres justeringar av en konstruktion som erhållit bygglov. Utifrån grundläggande förvaltningsrättsliga principer ska enskilda i själva verket kunna lita på gynnande myndighetsbeslut om t.ex. start- och slutbesked. Real välkomnar därför Mark- och miljööverdomstolens dom i denna fråga.

För mer information om avgörandet, vänligen kontakta Tom Hofset, Partner eller Hampus Bergenheim, Associate.

Mobil: Tom Hofset, +46 (0)72 588 19 93, Hampus Bergenheim, +46 (0)72 588 68 51

Mejl: th@realadv.se, hb@realadv.se