Nyheter

Här har vi samlat våra senaste artiklar, pressmeddelanden och nyhetsbrev.

Tillbaka

Giltigheten av avtal ingångna elektroniskt via Scrive

Att skriva under avtal elektroniskt, i stället för genom papper och penna, har inom området för transaktioner blivit vanligt förekommande. I ett nytt avgörande har Hovrätten underkänt ett avtal som påståtts ingåtts elektroniskt via en elektronisk signaturplattform, närmare bestämt via Scrive.

Elektroniska signaturer och dess giltighet

På samma sätt som en handskriven underskrift har en elektronisk underskrift två huvudsakliga funktioner; att identifiera undertecknaren och att manifestera dennas avsikt att ingå avtalet. Utgångspunkten är därför att en elektronisk underskrift som uppfyller viss nivå av teknisk säkerhet kan likställas med en traditionell handskriven underskrift. Till skillnad från en handskriven underskrift är emellertid dess giltighet beroende av den bakomliggande tekniken. Inte sällan uppkommer det svårigheter med att på teknisk väg säkerställa att den aktuella elektroniska signaturen är äkta. Det vill säga säkerställa att den aktuella elektroniska underskriften faktiskt undertecknats av den som anges och att dokumentet inte har modifierats i efterhand.

Genom NJA 2017 s. 1105 fastställde Högsta domstolen (HD) att en elektronisk underskrift, som motsvarar skapandet av en så kallad avancerad elektronisk underskrift, ska presumeras inte vara manipulerad. Detta under förutsättning att det inte förekommer några tecken på att det vid tidpunkten för underskriften funnits några tekniska problem med systemet. Presumtionen bör förstås mot bakgrund av de höga tekniska krav som ställs på sådana underskrifter. Vidare fastställdes att det ankommer på den som påstår att ett avtal existerar att visa att den tekniska lösning som använts för den aktuella elektroniska underskriften motsvarar skapandet av en sådan avancerad elektronisk underskrift som avses. Om detta kan påvisas kan presumtionen först brytas om den som skrivit under gör det antagligt att användandet av underskriften skett obehörigen.

Avgörandet kan i grova drag sägas innebära att parter som elektroniskt skriver under ett avtal som motsvarar skapandet av en så kallad avancerade elektronisk underskrift kan förlita sig på att underskrifterna vid en eventuell tvist presumeras vara äkta. I ett nyligen avgjort mål i Svea hovrätt (HovR) (T-11652-23) har det emellertid framkommit att det kan uppkomma svårigheter för den part som vill påvisa att den aktuella elektroniska underskriften motsvarar en sådan avancerad elektronisk underskrift som omfattas av presumtionens skydd.

I målet påstod kärande att denne på elektronisk väg ingått ett avtal med svarande via Scrive. Svarande påstod att han inte skrivit under något avtal. Kärande har som stöd för sitt påstående åberopat ett verifikat utfärdat av Scrive där det anges att svarande genom signering med BankID ingått ett avtal med kärande. När dokumentet laddades upp på Scrives verifikationssida utfärdades emellertid ett felmeddelande om att dokumentets försegling har brutits. Ett sådant felmeddelande behöver inte nödvändigtvis innebära att underskrifterna har manipulerats. Däremot innebär ett sådant felmeddelande att Scrive inte kan intyga att den aktuella elektroniska underskriften är äkta. Med anledning av felmeddelandet ansåg HovR att kärande inte lyckats visa på att det är en avancerad elektronisk underskrift som använts och att det således finns ett giltigt avtal mellan parterna. Käromålet ogillades.

Kommentar

Avgörandet betonar vikten av att hantera originaldokument som ingåtts på elektronisk väg med extra varsamhet. Minsta förändring i originaldokumentet medför att Scrive i efterhand inte kan verifiera avtalet. En sådan förändring kan uppstå redan genom användningen av till exempel antivirusprogram, ärendehanteringsprogram och dokumenthanteringssystem. Även ett elektroniskt originaldokument som skrivits ut och sedan skannats in igen anses förändrat. För att undvika att ett felmeddelande utfärdas vid en verifiering via Scrive ska originalhandlingar sparas på ett sätt som inte ändrar innehållet, metadatan eller filformatet. Vidare ska filerna inte komprimeras. I de fall originalhandlingar övertas i samband med till exempel en transaktion är det även av yttersta vikt att kontrollera att dokumenten kan verifieras via den aktuella elektroniska signaturplattformen.

För mer information om avgörandet, vänligen kontakta Erik Wessberg, Associate eller Emilia Andreén Åkerberg, Sommarnotarie.

Mobil: Erik Wessberg +46(0)72-588 35 99, Emilia Andreén Åkerberg +46(0)8-450 15 40

Email: ew@realadv.se, eaa@realadv.se