Vid en ansökan om bygglov ska det bland annat göras en prövning om den planerade byggnationen är förenlig med gällande detaljplan. Den planerade byggnationen jämförs då med plankartan och planbestämmelserna som avgör hur ett visst område får användas. Plankartan och planbestämmelserna är juridiskt bindande och till dessa finns en tillhörande planbeskrivning som anger hur detaljplanen är tänkt att förstås samt genomföras. Planbeskrivningen är till skillnad från plankartan och planbeskrivningen inte rättsligt bindande. Genom HD:s avgörande (P 266-22, P270-22 och P 272-22) förtydligas och nyanseras nu planbeskrivningens betydelse.
I det aktuella fallet hade ett bolag ansökt om bygglov för nybyggnad av tvåfamiljshus på tre olika fastigheter i ett område där en stadsplan (äldre beteckning för detaljplan) från 1968 gällde. Av plankartan framgick att området enbart fick användas för bostadsändamål och att området endast fick bebyggas med hus som uppförs fristående. Byggnadsnämnden menade att planbeskrivningen enbart tillät att fristående enfamiljshus uppförs och avslog därför bygglovsansökan. Bolaget var däremot av uppfattningen att stadsplanen även tillät uppförande av tvåfamiljshus och överklagade därför byggnadsnämndens beslut.
HD uttalade inledningsvis att trots att planbeskrivningen inte är rättsligt bindande, är den ett viktigt underlag för tolkningen av detaljplanen och dess innebörd samt att vad som anges i planbeskrivningen väger tungt vid tolkningen av en oklar planbestämmelse.
HD konstaterade vidare att begreppet ”fristående” som angavs i planbestämmelserna inte i sig var klart utan kunde uppfattas på olika sätt. I planbeskrivningen framgick dock att området skulle bebyggas med ”friliggande enfamiljshus”. HD la uttalandet i planbeskrivningen till grund för förståelsen av planen och bedömde att den planerade bebyggelsen inte var förenlig med detaljplanen och att bygglov därför inte skulle beviljas. Bedömningen förändrades inte av att de allmänna och rådgivande kommentarerna i Kungliga Byggnadsstyrelsens anvisningar angående planbestämmelser angav att ”fristående hus” kunde omfatta både en- och tvåbostadshus.
Kommentar
Även fortsättningsvis kommer tydliga plankartor och planbestämmelser vara avgörande för om ett sökt bygglov ska beviljas eller inte. För det fall en planbestämmelse är otydlig kan dock planbeskrivningen, trots att den inte är rättsligt bindande, vara viktig som tolkningsdata för förståelsen av planbestämmelserna. Det lär vara särskilt relevant i områden med äldre planbestämmelser. Först efter att planbeskrivningen konsulterats bör mer allmänna anvisningar för tolkning av planbestämmelser tillgripas.
För mer information om avgörandet, vänligen kontakta: Tom Hofset, partner, eller Erik Wessberg, Associate.
Mobil: Tom Hofset: +46 (0)72 588 19 93, Erik Wessberg: +46 (0)72 588 35 99
Email: th@realadv.se, ew@realadv.se