En lokalhyresgäst hade hyrt två lokaler av hyresvärden vilka reglerades genom två olika hyresavtal. Parterna hade fört diskussioner kring förlängning av hyrestid samt kortare uppsägningstid. Den 30 december 2016 sade lokalhyresgästen upp båda hyresavtalen för villkorsändring varvid framgick att hyrestiden skulle förlängas två månader och uppsägningstiden skulle förkortas till tre månader. Hovrätten fann att uppsägningshandlingen varit för otydlig vilket medförde att den inte utgjorde en giltig uppsägning för villkorsändring och hyresavtalen hade därmed fortsatt löpt vidare. Lokalhyresgästen skulle därmed förpliktas att utge ersättning för hyra i enlighet med hyresavtalen. Högsta domstolen meddelade den 6 december 2021 i mål nr T 2270–21 prövningstillstånd.
Frågan Högsta domstolen har att pröva är huruvida lokalhyresgästens uppsägning för villkorsändring har varit tillräckligt tydlig för att utgöra en giltig uppsägningshandling och om det vid den bedömningen har betydelse att den begärda villkorsändringen avsåg förlängning av upplåtelsetiden.
För att en uppsägning för villkorsändring ska vara giltig krävs bland annat att de villkor som lokalhyresgästen kräver för förlängning tydligt framgår av uppsägningshandlingen. Det ska som huvudregel inte råda osäkerhet kring vilka villkor som hyresvärden måste godkänna för att förlängning ska komma till stånd. Det ska i princip gå för hyresvärden att godkänna villkoren utan kontakt med lokalhyresgästen om vad villkoren innebär.
Kommentar:
Hovrätten menade att en villkorsändring endast kan ske till hyrestidens utgång och att villkorsändringar ska omfatta den kommande avtalsperioden. Detta innebar enligt hovrätten att en begäran om förlängning av aktuell hyrestid inte kan framställas inom ramen för en uppsägning för villkorsändring. Det blir intressant att se hur Högsta domstolen bedömer fallet.
För mer information om avgörandet, vänligen kontakta:
Emelie Bergman, Associate
Mobil: +46 (0)72 588 90 99
Email: eb@realadv.se