Nyheter

Här har vi samlat våra senaste artiklar, pressmeddelanden och nyhetsbrev.

Tillbaka

Kandidatresan – från första kontakt till anställning

Real Advokatbyrå har haft förmånen att anställa två fantastiska biträdande jurister direkt efter sin examen. Rekryteringsprocessen följde inte den ”klassiska vägen”, via en direkt jobbansökan, utan mötet startade redan från termin sex på juristprogrammet via ett studentevent vilket sedan resulterade i en långvarig relation/dialog. Häng med på solskenshistorien om hur Alexandra och Daniel kom i kontakt med Real vilket sedan ledde till anställning.

Berätta om din första kontakt med Real

Alexandra: Min första kontakt med Real var under min sjätte termin på juristprogrammet på ett numera ökänt studentevent på Stockholms nation i Uppsala. Eventet bestod av en sittning med tre-rätters middag tillsammans med delägare och biträdande jurister på Real.

Daniel: Jag fick upp ögonen för Real genom ett inlägg på LinkedIn samt en inbjudan till ett studentevent på Stockholms nation i Uppsala när jag pluggade min sjätte termin på juristprogrammet.

Vi var ett gäng kompisar som gick på eventet utan att veta vad vi skulle förvänta oss och när vi välkomnades med ”Hej, välkomna! Visst har ni sångböckerna med er?” insåg vi ganska snabbt att det skulle bli ett annorlunda studentevent. Det blev en fantastiskt rolig kväll och det är fortfarande en av de roligaste sittningarna jag varit på under min studietid.

Hur utmärkte sig Real och vad fick dig att lägga byrån på minnet?

Daniel: Under eventet var det väldigt tydligt hur viktig den sociala delen och stämningen mellan de anställda på byrån är. Det kändes aldrig stelt eller forcerat utan väldigt naturligt och avslappnat. Det i kombination med den professionalitet som jag upplevde senare i kontakten med Real och nischen som byrån har gjorde att jag direkt insåg att Real var en arbetsplats som passade mig perfekt.

Alexandra: Det som utmärkte sig direkt var den goda stämningen, som inte bara var riktad mot oss studenter, utan som redan fanns där mellan alla från Real. Det kändes välkomnande och lättsamt mellan såväl biträdande jurister som delägare. Som student är det lätt att känna en oro över hur arbetet/strukturen kan komma att vara på en byrå i praktiken. Kommer man att få jobba under en delägare lik Louis Litt i TV-serien Suits? Av den anledningen var den sociala stämningen på arbetsplatsen viktig för mig vilket i sin tur gjorde att jag la Real på minnet.

Det var även under studenteventet som jag fick upp ögonen för att jobba på en mindre byrå. Dels för den familjära känslan, dels för att du som ny biträdande jurist snabbt får ta mycket eget ansvar och därmed får en skarp utvecklingskurva vilket en av delägarna berättade om under studenteventet.

Hur fortlöpte kontakten med Real?

Daniel: Efter studenteventet hörde HR av sig till mig och ville boka in ett förutsättningslöst möte på Reals kontor. Under mötet bekräftades att Real var en arbetsplats jag ville söka mig till. Sedan följde löpande kontakt med byrån i samband med sommarnotarietjänst och planer på uppsatspraktik.

Alexandra: Några månader efter studenteventet hörde HR av sig till mig på LinkedIn och frågade vad jag tyckte om eventet och hur mina tankar såg ut inför framtiden. Jag svarade på meddelandet och efter det följde över nio månaders sporadisk kontakt. Vi diskuterade bland annat eventuell uppsatspraktik och intervju för en tjänst som sommarnotarie som jag minns att jag hade på Teams från mitt korridorsrum under min utbytestermin.

Vad blev resultatet?

Alexandra: I slutet av min åttonde termin på juristprogrammet, alltså lite över ett år efter studenteventet, kontaktade HR mig igen och undrade om vi kunde ta ett telefonsamtal för att diskutera eventuella framtidsmöjligheter. Vi träffades sedan på ett möte och kort därpå var jag tillbaka på Reals kontor för att träffa två av delägarna. Kort därefter skrev jag under ett anställningsavtal för tjänsten som biträdande jurist.

Daniel: När sommarnotarietjänsterna för 2023 utlystes sökte jag direkt och jag hade förmånen att få en av platserna. Under sommarnotariatet bestämde vi oss sen för att jag skulle göra min uppsatspraktik på byrån under hösten och i samband med det blev jag tillfrågad om jag också ville börja på byrån som biträdande jurist när studierna var avklarade. Jag blev jätteglad och tackade ja direkt, eftersom jag kände att jag stormtrivdes på byrån och tidigt fick en inblick i vad arbetet bestod av.

Vad är din upplevelse av hela kandidatresan, från första kontakt till anställning?

Alexandra: Under hela processen var Real väldigt engagerade vilket gjorde att jag kände mig uppskattad och speciell. Real la inte bara ned mycket tid i slutet av anställningsprocessen utan även i början av vår kontakt under min sjätte termin då det ändå var en bit kvar till examen.

Daniel: Under hela processen har jag verkligen uppskattat hur Real lyckats kombinera ett avslappnat och trevligt förhållningssätt med professionalitet och seriositet. Det är lätt att man som student blir lite skrämd av en advokatbyrå och känner att pressen är enorm från första dagen men så kändes det aldrig för mig i kontakten med Real. Ett bra exempel på detta är all hjälp jag fick med min uppsats. Även om uppsatspraktiker ofta har mindre fokus på själva uppsatsen fick jag jättemycket hjälp och stöd med uppsatsen under praktiken. Mina vänner blev direkt förvånade när jag berättade hur involverade alla på byrån var i mitt examensarbete.

Vad är din rekommendation till nuvarande studenter i relationen/dialogen med byråer?

Daniel: Min uppfattning är att man ska försöka vara så ärlig mot sig själv och arbetsgivaren som möjligt. Om man känner att man hittat en byrå som man är intresserad av tycker jag att man ska lägga allt sitt krut på att försöka komma in där och inte lägga tid på att söka en miljon tjänster bara för sökandets skull. Jag vet att många tänker att det är bäst att skicka ut mängder av ansökningar och hoppas att någon nappar men min erfarenhet är tvärt om, att man ska lägga sin tid och energi på de man faktiskt är genuint intresserad av. Realiteten är att det är väldigt stor konkurrens om tjänsterna som finns ute, och en halvhjärtad ansökan kommer sällan innebära napp.

Alexandra: Som student tror jag att man ska våga sticka ut, ta kontakt och visa intresse. En anställning är inte alltid ett resultat av en traditionell ansökan i respons till en arbetsannons. För att våga ta kontakt kan det också vara bra att plocka ner byråerna från eventuella piedestaler man själv satt dem på. Kom ihåg att även biträdande jurister, advokater och HR-personal bara är människor. Ett gott intryck är självklart viktigt och det görs ofta bättre avslappnat än allt för högtravande.

Så, vad är din slutsats av hela resan?

Alexandra: Som byrå vinner man på att försöka skapa en personlig relation till studenterna, vilket Real verkligen har gjort. Intrycket av en byrå är otroligt viktig och har en stor påverkan för byråns rykte vilket sprider sig snabbt till andra studenter. Betygshetsen är enorm på de flesta svenska juristprogrammen och det gör mycket om man som student blir sedd för mer än bara betygen.

Daniel: Jag är verkligen imponerad över hur nära kontakten var mellan mig och Real under hela processen, från första mötet efter eventet fram till idag. Det skapar en lojalitet som jag tror är väldigt värdefull. Studenteventet som Real anordnade var en mycket bra aktivitet för att marknadsföra sig gentemot studenterna samt att vi studenter fick en inblick i byråns verksamhet och fick chansen att prata med de som arbetar på byrån. En win-win helt enkelt!