Vad var den största skillnaden i arbetet?
Den uppenbara jämförelsen är svensk och dansk rätt som skiljer sig en del beroende på vilket område det avser. Till exempel skiljer sig hyresrätten åt lite grann och i Danmark är andra associationsformer än aktiebolag mer populära än i Sverige. Arbetet generellt var väldigt likt så som jag är van att arbeta i Sverige. Transaktionsdokumenten är uppbyggda på samma sätt så de kändes som hemma. Jag lärde mig dock väldigt mycket av deras rutiner kring transaktionsprocessen vilket var kul. Arbetskulturen uppfattade jag som lite mindre platt.
Vad ska man tänka på när man väl är på plats?
Tycker man ska nätverka och träffa så många personer som möjligt och försöka suga åt sig all kunskap och intryck man kan. Det underlättar väldigt om man behärskar det inhemska språket då all kontakt blir enklare och mer naturlig, så lite Duolingo innan avfärd kan rekommenderas.
Vad var mest lärorikt under ditt secondment?
Fick med mig många bra lärdomar kring transaktionsprocess som varierade från små knep för att få samtliga i stora team att känna sig involverade, till att jag introducerades till olika tredjepartstjänster som används som nav i processen.
Hur var första veckan på kontoret?
Mycket bra! Alla var väldigt välkomnande och jag blev involverad i projekt och evenemang direkt. Redan första veckan blev jag introducerad till pågående projekt av kollegorna, fick delta på både interna och externa föreläsningar samt extern representation.
Vilken typ av ärenden arbetade du med?
Ärendena som jag var involverade i var transaktioner och andra fastighetsrelaterade ärenden där arbetsuppgifterna inkluderade hantering av överlåtelseavtal och andra transaktionsdokument, ansvara för arbetsströmmar och kontakt med olika parter i transaktionsprocessen.
Vad är dina främsta tips för den som funderar på secondment?
Först och främst så bör du kommunicera med dina chefer att du är intresserad av secondment och ungefär vart i världen du vill åka så byrån kan undersöka olika möjligheter (är generellt ganska långa ledtider). Var sedan ute i god tid med att organisera flytt, söka visum, hitta boende, eventuellt hyra ut ditt boende i Sverige etc. så du i största mån undviker tidspress.
Tänk inte bara på vad som är mest ”korrekt” på CV:et utan också vad som kan vara en utmaning på personlig nivå.
Namn: Johan Asklund
Ålder: 30
Från: Malmö
Gillar: Mat, vin och löpning