Nyheter

Här har vi samlat våra senaste artiklar, pressmeddelanden och nyhetsbrev.

Tillbaka

Intervju med Reals sommarnotarier 2023

Real Advokatbyrå har i sommar haft äran att ta emot tre fantastiska sommarnotarier som varit på plats under sex veckor. Vi har tagit tillfället i akt att intervjua notarierna för att få en inblick i deras upplevelse av sin tid hos oss. Först ska ni få lära känna sommarnotarierna lite bättre genom en snabbintervju. Häng med!

Isac Nordström (till vänster)

Universitet och termin: Börjar termin 6 till hösten på Uppsala universitet.

Intressen: Musik, film, fotboll och golf.

Favoritmat: Yakiniku.

Boktips: Ivan Iljitjs död.

Favoritpodd: Alex och Sigge.

Favoritserie: BoJack Horseman.

Favoritsnack under tentamen: Sportlunch.

 

Hampus Bergenheim (mitten)

Universitet och termin: Börjar termin 7 till hösten, vid Umeå universitet.

Intressen: Musik, resa, klättring och nästan allt som involverar min dotter.

Favoritmat: Renskav med rårörda lingon och potatismos.

Boktips: För två olika sinnesstämningar – Meeting the Universe Halfway av Karen Barad och Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami.

Favoritpodd: Beror mer på innehållet än poddar som sådana. Inte sällan juridikpoddar som kommenterar rättspraxis eller musikdokumentärer med producenter bakom stora låtar i fokus.

Favoritserie: Första säsongen av Stranger Things tog mig med storm, annars Breaking Bad.

Favoritsnack under tentamen: Sportlunch.

 

Daniel Högman (till höger)

Universitet och termin: Börjar termin 9 till hösten på Uppsala universitet.

Intressen: Tennis, golf, skid- och snowboardåkning, cykling och matlagning.

Favoritmat: Italienskt.

Boktips: En bra plats i skallen av Marcus Berggren.

Favoritpodd: Division 9.

Favoritserie: Band of Brothers, True Detectives första säsong eller Chernobyl.

Favoritsnack under tentamen: Något att dricka räcker. Jag vill bli klar och komma därifrån, inte sitta och ha en mysig picknick.

 

Intervju sommarnotarier 2023

 

Varför sökte ni tjänsten som sommarnotarie hos oss?

All tre menar att de ville utmana sin juridiska kunskap från studierna med det praktiska yrkeslivet, gärna i en kontext med ett pragmatiskt förhållningssätt och ett starkt klientfokus där utmaningen kanske är som störst. Fastighetsbranschen tangerar avtalsrätten med tydliga inslag av strategi och berör inte sällan samhällsviktig infrastruktur.

Vad har ni fått göra?

Översätta avtal, skriva texter för publikation samt upprätta handlingar för till exempel nyemissioner, vinstutdelningar och omstruktureringar. Korrekturläsa olika typer av dokument, genomföra rättsutredningar för olika ärenden samt genomföra en due diligence i en transaktion. Tillsammans utförde de ett löpande projekt som gick ut på att upprätta statistik över genomförda fastighetsöverlåtelser.

Vad har ni lärt er?

Vi har fått en bättre förståelse för fastighetstransaktioner, såsom olika typer av överlåtelsevillkor och förvärvsstrukturer, samt fördjupat förståelsen för sambandet mellan bolagsrätt och fastighetsrätt i praktiken. De har även utvecklat en grundförståelse för klienthänsyn och vilka egenskaper som kan behövas för goda kontakter.

Hur har det varit att arbeta på en affärsjuridisk byrå, var det som ni tänkt er?

Över förväntan! Vi förväntade oss inte att kollegorna så utförligt skulle ta sig tiden att delegera uppgifter och sedan återkoppla med konstruktiv feedback och tips vilket verkligen var uppskattat och gjorde att vi lärde oss väldigt mycket. Vidare var det mycket givande att se hur arbetet går till på en byrå, allt från klientkontakt, affärsperspektivet, det snabba tempot till den omsorg som Real lägger vid relationer med klienter och andra intressenter, till exempel genom nyhetsbrev, artiklar och event.

Hur har det varit att arbeta på en mindre, nischad byrå?

Byråns mindre storlek och tydliga nisch bidrog till att vi fick ta ett stort ansvar. Arbetet bedrevs i en kamratlig atmosfär, med nära till skratt och acceptans för att man kan göra fel. Vi fick mycket lätt kontakt med alla och det har varit fullt naturligt att prata med såväl en delägare som en junior biträdande jurist eller en supportfunktion vilket skapar en väldigt trevlig stämning på kontoret.

Vilka tips och råd skulle ni ge till andra studenter som vill söka sommarnotariat?

Var ute i god tid och lås inte fast dig till endast ett alternativ, sök flera sommarnotariat. Dock är det ack så viktigt att söka sig till arbetsplatser du har ett intresse av. Att ljuga och säga att du brinner för exempelvis skattefrågor när det är det värsta du kan tänka dig kommer inte att gynna någon, allra minst dig själv.

Sammanfatta er tid hos oss med tre ord.

Lärorikt, roligt och socialt.

Slutligen, vilken av våra gemensamma aktiviteter tyckte ni var roligast och varför?

Alla aktiviteter var roliga men sommarfesten tar ändå priset. Båtresan ut till skärgården, gött häng med tävlingar hos en av delägarna, Patrik. Middagen var otroligt bra, både gott och svårslagen utsikt. Båtresan tillbaka till stan med mycket dans var höjdpunkten på kvällen.